Og tænker du nogle gange:
”Hvorfor kan jeg ikke bare tage mig sammen og lade være med at spise de ting, jeg udmærket godt ved, er dårlige for mig? Hvad er der galt med mig?”
☆
Hvis du kan genkende dig selv i det, så lad mig fortælle dig to vigtige ting:
Den første vigtige ting er:
DU ER IKKE ALENE!
Jeg ved præcis, hvordan det føles. Uh, hvor har jeg slået mig selv i hovedet med de tanker mange gange!
Jeg skulle bare tage mig sammen, være viljestærk nok, så ville jeg kunne tabe mig!
Men vægttab er ikke kun et spørgsmål om viljestyrke. At tro det var en af de fem fejl, der spændte ben for mig vægttab i årevis.
Dem fortalte jeg om i den guide, du fik i går.
(Psst! Fik du ikke læst den? Så hent den her)
Den anden vigtige ting er:
DER ER IKKE NOGET GALT MED DIG!
Din lækkersult er et helt naturligt behov.
Der er nemlig tre menneskelige faktorer, som tromler din viljestyrke, hvis du ikke ved, hvordan du tager hånd om dem:
- Hjælp, jeg sulter ihjel-faktoren
- Torneroseeffekten
- Følelsesventilen
I dag vil jeg præsentere dig for den første: “Hjælp, jeg sulter ihjel-faktoren” og give dig et par fif til, hvordan du tager hånd om det helt naturlige behov, der ligger bag.
(Det er lidt nørdet, men hæng på – for mig var det en kæmpe lettelse at forstå det her!)
☆
"Hjælp, jeg sulter ihjel-faktoren" - og hvorfor du ikke "bare" kan tage dig sammen
Når du har lyst til noget lækkert, er du ikke bare oppe imod din søde tand.
Du er oppe imod millioner af års evolution.
Som menneske er du nemlig genetisk kodet til at ville overleve. Det betyder, at din krop gør alt, hvad den kan for at sikre sig, at du får energi nok.
Du er simpelthen forprogrammeret til, at have trang til det søde og fede, da kroppen så ikke skal blive ved med, at bruge tid og kræfter på at skaffe store mængder mad.
Det var supersmart, da vi levede på savannen og skulle knokle for at finde en yamsrod, og der kunne gå uger imellem, at vi nedlagde en gazelle. Der skulle spises igennem, når der endelig var mad!
Spol nu filmen frem til det 21. århundrede!
I dag kan vi drøne i kiosken efter en plade chokolade, i samme øjeblik trangen melder sig – om det så er klokken tre om natten.
Men din krop er stadig overbevist om, at der kan blive mangel på mad når som helst. Derfor vil den hellere have dig til at spise basser end broccoli, så du kan opbygge gode energidepoter til dårlige tider.
Der er altså ikke noget galt med hverken din krop eller dig.
Lækkersulten er en helt naturlig overlevelsesmekanisme.
Ja ja, Julie-Lykke, men hvorfor er det så kun mig, der bakser med kiloene? Hvorfor har alle ikke samme problem?
Mange af os, der har tendens til at spise mere end vi har brug for, har samtidig meget strenge regler for, hvad der er rigtigt og forkert at spise.
Og måske føler vi samtidig et større behov for de søde og fede ting.
(Hvorfor du måske gør det, skal jeg nok fortælle mere om, næste gang jeg skriver til dig)
Hvis du spiser meget restriktivt i perioder, prøver den ene kur efter den anden eller forbyder dig selv at spise bestemte ting, er det med til at forstærke trangen til de ”forbudte” madvarer.
Og så bliver det en ond cirkel, hvor du går på kur, falder i, tager på, går på kur – og så videre i én uendelighed.
Det er ikke bare usundt.
Det er UDMATTENDE og – for mig, i hvert fald, og for mange af de kvinder, jeg har hjulpet til et varigt vægttab – forbundet med skam og skyldfølelse.
Men der ligger altså et naturligt behov bag din lækkersult – et behov, som det er næsten umuligt at undertrykke, fordi det er mejslet ind i dine gener gennem årtusinder.
Tricket er i stedet at opbygge gode vaner, der går med kroppens behov. På den måde giver du dig selv de bedste forudsætninger for at lykkes med dit vægttab!
☆
3 fif til at tage hånd om “Hjælp, jeg sulter ihjel-faktoren”
1. Giv dig selv lov til at nyde al slags mad
Der er ikke nogen fødevarer, der er forkerte. Det handler om mængder og balance.
Derfor skal du øve dig i at tænke, at du må spise og drikke, lige hvad du har lyst til. Ja, også chokolade, vin og chips.
I starten kan det føles skræmmende, for hvad nu, hvis du ikke kan styre det? Det kan jeg hjælpe dig med at lære igennem mine nyhedsbreve her eller direkte på mit 10 ugers vægttabsforløb.
Men jo mere du slipper tankerne om, at noget mad er forbudt, jo mere vil du opleve, at du kan vælge at spise det – og nyde det! Og du kan også lade være.
2. Hav lækre, sunde snacks klar
Når kroppen er i overlevelsesmode, vil den have sit energibehov dækket så hurtigt og nemt som muligt.
Gør det let for dig selv at vælge sundere alternativer til chokoladebaren eller chipsposen.
Du kan for eksempel gøre en boks med gnavegrønt eller frugt klar. Du kan ordne det på 10 minutter, mens du ser Netflix eller imens du alligevel er ved at smørre madpakker, og det kan sagtens holde sig et par dage i køleskabet.
Hvis du bare hver anden gang vælger frugt/grønt i stedet for chokoladen/nødder/chips, så er du allerede på rette vej.
(Obs, hvis du kan nøjes med at spise et par stykker chokolade eller en håndfuld chips, så er det altså helt fint! Problemet opstår, hvis det ofte får dig til at spise mere end du egentlig have brug for)
3. Sørg for ikke at spise for LIDT i løbet af dagen
Når man ønsker at tabe sig, kan man godt komme til at sætte baren så højt, at man kan tro, at man kan leve af meget mindre mad end man plejer.
OFTEST giver det bagslag og resulterer i, at vi så ikke kan styre mængderne, når vi endelig begynder at spise.
Som tommelfinger-regl, så spis ikke mindre end 1500 kcal om dagen.